Λάμπρος Γκαραγκάνης

Ποτέ πρώτος, δύσκολα δεύτερος, μπορεί τρίτος...

Ο Λάμπρος Γκαραγκάνης γράφει στο sport-fm.gr για τη δύσκολη κλήρωση του Ολυμπιακού στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, που καθιστά κύριο και μεγάλο στόχο του τη συνέχεια στο Γιουρόπα Λιγκ.

Την ίδια ημέρα που ο μεγάλος αντίπαλος βίωνε μία από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία του, γνωρίζοντας τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό από τη… δεκάχρονη Γκαμπάλα, σημειολογικά ο Ολυμπιακός ετοιμαζόταν να μάθει τους αντιπάλους της 17ης σεζόν του στο Τσάμπιονς Λιγκ! Όταν Μπαρτσελόνα, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Πόρτο και Ρεάλ Μαδρίτης έχουν από είκοσι, η Μπάγερν Μονάχου δεκαεννέα, η Άρσεναλ δεκαοκτώ και οι «ερυθρόλευκοι» (μαζί με τη Μίλαν) δεκαεπτά, πρόκειται για στατιστικό που αποτελεί τεράστια τιμή για το ελληνικό κλαμπ.

Η ατυχία του Ολυμπιακού είναι πώς έπεσε με δύο ομάδες εξίσου έμπειρες στη διοργάνωση, αλλά με πολλαπλάσιο μπάτζετ και δυνατότητες. Αλλά για Τσάμπιονς Λιγκ μιλάμε και οι μισές από τις 32 συμμετέχουσες της φάσης των ομίλων κρίνονται από ισχυρές και πάνω. To μυστικό για τους Νταμπλούχους είναι ν΄ αντιληφθούν έγκαιρα τη θέση τους στον όμιλο και το που μπορούν να φτάσουν βάσει δυνατοτήτων. Ο κόσμος μπορεί να θέλει να μείνει η Μπάγερν ή η Άρσεναλ εκτός της φάσης των «16», όμως το ενδεχόμενο αυτό, ρεαλιστικά, δεν είναι το πιθανότερο.

Ο Ολυμπιακός μπορεί ν΄ απολαύσει το ταξίδι, να δει το όνομά του να φιγουράρει σε τεράστιες έδρες όπως η «Αλιάνζ Αρένα» και το «Έμιρεϊτς», δίχως να ξεχάσει, όμως, στιγμή πώς μεγάλος αντίπαλος είναι η Ντιναμό Ζάγκρεμπ και η τρίτη θέση, η οποία οδηγεί στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ. Εκεί πράγματι, πιθανώς να υπάρχουν αντίπαλοι πιο στα… δόντια των «ερυθρόλευκων». Μετά από τρεις δεκαετίες και πλέον η ελληνική ομάδα θα κληθεί ν΄ αντιμετωπίσει τη διψασμένη Μπάγερν Μονάχου του Πεπ Γκουαρδιόλα. Διψασμένη για το Τσάμπιονς Λιγκ, στο τελευταίο έτος συμβολαίου του προπονητή της που πήγε στη Βαυαρία για να προεκτείνει την ομάδα του Χάινκες σε δυναστεία αποτυγχάνοντας, ως τώρα, με βαρύγδουπο τρόπο.

Τα Πρωταθλήματα, βλέπετε, στη Γερμανία δεν θεωρούνται τίποτε περισσότερο του αυτονόητου για τη Γερουσία της Μπάγερν κι αφού δεν έχει σηκώσει αυτή Τσάμπιονς Λιγκ με τον Γκουαρδιόλα στην τεχνική ηγεσία μόνο επιτυχημένος δεν θεωρείται ο Ισπανός. Αν δε ούτε φέτος το πρώτο σκαλί της Ευρώπης βαφτεί στα χρώματα της ομάδας του Μονάχου, τότε η ήδη δύσκολη ανανέωση θα γίνει απίθανη. Επομένως, ο Ολυμπιακός θα κληθεί ν΄ αντιμετωπίσει την Μπάγερν που δεν θέλει να χάνει ούτε στα φιλικά, την Μπάγερν που δεν θα δυσκολευτεί να πάρει ένα Πρωτάθλημα ακόμη στη Γερμανία και αφοσιωμένη στο στόχο της θα κοιτάξει αποκλειστικά το Τσάμπιονς Λιγκ.

Μ΄ αυτήν αρχίζει στο «Καραϊσκάκης», σε φάση που δεν θα υπάρχει κανένα περιθώριο απώλειας για τους Βαυαρούς. Δύσκολα πράγματα… Η Άρσεναλ είναι γνώριμη μέχρι αηδίας στους «ερυθρόλευκους», που τα τελευταία χρόνια έχουν βαρεθεί να την αντιμετωπίζουν και κατά σύμπτωση πάλι την έκτη αγωνιστική στο Φάληρο! Βέβαια, τώρα οι «gunners» ίσως να μην έχουν καπαρώσει την πρωτιά και την πρόκριση και να θέλουν πόντο ή πόντους για την ευρωπαϊκή συνέχεια. Σε μία συγκυρία που δύσκολα ο Ολυμπιακός να μην χρειάζεται κάτι για να συνεχίσει στο Γιουρόπα…

Οι Λονδρέζοι πρόσθεσαν τον Πετρ Τσεχ στο ρόστερ τους, κίνηση που δηλώνει ως βασικούς στόχους την καλή ευρωπαϊκή πορεία και το κυνήγι του τίτλου στην Πρέμιερσιπ. Αν μέχρι το τέλος της μεταγραφικής περιόδου δεν προστεθεί ένας σέντερ φορ στους Λονδρέζους, αυτό θα είναι καλό για τον Ολυμπιακό. Ο Ζιρού βγάζει γκολ και «καθαρίζει» ματς, αλλά δεν μπορεί κοτζάμ Άρσεναλ να πορευτεί μ΄ αυτόν σε μία απαιτητική θέση. Ο Σάντσες παίζει κορυφή, αλλά είναι χρήσιμος πιο πίσω, ο Ουόλκοτ έχει σερί τραυματισμούς κι ενώ οι Άγγλοι έχουν μέσους που βρίσκουν δίχτυα θέλουν ένα φορ – τύπου Μπενζεμά, τον οποίο ήθελαν νωρίτερα το καλοκαίρι – να δίνει έξτρα ποιοτικές λύσεις.

Ένα καλό για τους Πειραιώτες είναι πώς μετά το παιχνίδι του «Έμιρεϊτς» στα τέλη Σεπτέμβρη, η Άρσεναλ έχει δύσκολο αγώνα (πάλι στο Λονδίνο) με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ! Αγγλική ομάδα είναι, δεν αποκλείεται να διαχειριστεί συντηρητικά την Ευρώπη για το Πρωτάθλημα. Όσον αφορά τους Κροάτες είναι ισοϋψής αντίπαλος του Ολυμπιακού, με καλή φουρνιά νέων παικτών «παντρεμένους» με πιο έμπειρους. Η επιστροφή του Γκόρντον Σίλντενφελντ, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του για τους «ερυθρόλευκους», στο Φάληρο αποτελεί ένα spot, αν και θα είναι τεράστιο λάθος για τον κόσμο τους ν΄ ασχοληθεί στον αγώνα των αρχών Νοέμβρη με τον πρώην στόπερ του Παναθηναϊκού!

Ουσιαστικά από το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτώβρη ως το τέλος του πρώτου πενθημέρου του Νοέμβρη θα κριθεί η ευρωπαϊκή συνέχεια του Ολυμπιακού στο Γιουρόπα Λιγκ, στα σερί ματς με την Ντιναμό σε Κροατία και «Καραϊσκάκης». Εκεί είναι όλο το παιχνίδι, μια και η δυάδα μοιάζει αντικειμενικά ανέφικτη για τους Νταμπλούχους. Αν επιτευχθεί τελικά η τρίτη θέση, η οποία αναμένεται να κριθεί στις λεπτομέρειες, θα είναι μία σούπερ εξέλιξη που θα χαρακτηρίζει ως επιτυχημένη την ευρωπαϊκή σεζόν. Επίτευγμα διόλου ευκαταφρόνητο που δύσκολα άλλος ελληνικός σύλλογος μπορεί να πλησιάσει με τις υπάρχουσες συνθήκες!


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x